5.10.11 г.

За уважението и толерантността

Здравейте Феички!
Дълго време се чудех дали да пиша тази публикация или не! Дали да ви занимавам с мисли, които ме терзаят през последните два дни или не? Накрая реших, че е добре да споделя, за да не остават разочаровани други от вас някой ден. Макар ,че .....дали пък това не се случва все на мен?
Вие ще кажете!
Ето и невчесаните ми мисли напоследък:
Имаме традиция както знаете, да си разменяме картички по различни поводи. Аз участвам вече трети път, но два пъти оставам силно разочарована. Ще попитате защо?
Единия път, така и не си получих картичката от когото трябваше ( няма да казвам от кого), защото просто не се заинтересуваха за адреса ми. Преглътнах го! И всички знаем, че не става въпрос за самата картичка или подаръче (някои правят и това, както и аз всъщност ), а за уважението и толерантността, които са неделима част от някакво общество като нашето.(Същото се отнася и за коментарите, за които вече сме говорили не един път и както забелязвам стават все по- малко и по- малко ).
При скорошната размяна на картички, по случай 1 октомври, всичко тръгна по план - размяната на адреси се осъществи, уж всичко ще е както трябва.
И.... пристига очакваното писмо ( естествено аз предварително видях картичката си публикувана, така че елемента на изненадата го нямаше и не знам защо и други хора толкова много бързаха да си покажат картичките . Не мисля, че предизвикателствата трябва да нарушават тона на уважение към всички вас. Както и да е. И това не е болка за умиралка, както се казва.)
Когато ще подарявам нещо, ами няма да го включвам в предизвикателство или ще направя нещо, което няма нищо общо с темите. Всичко е въпрос на желание, естествено!
И така - отварям плика, не толкова ентусиазирана вече, разглеждам картичката вече на живо, наслаждавам и се известно време, защото наистина е красива и с вълнение я отварям, за да прочета какво ми пожелават. Нали е празник? Нали картичките винаги се надписват! Иначе какъв е смисъла да се изпращат изобщо?
И какво виждат очите ми - НИЩО!Нито един написан ред!
ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО !ПРАЗНО!
Не знам дали някоя от вас може да си представи изобщо какво изпита душата ми ! Все едно, че някой ми удари шамар през лицето! ...................................................
Не пожелавам на никоя от вас да изпита това!
Стана ми грозно и болно! Много болно!
И........, за да си спестя за в бъдеще тези емоции, май ще преустановя обществените изяви!
Ще мисля!.........................................................................

13 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Много съжалявам, че си се разочаровала от размяната на картичките, но е напълно основателно. И аз бих реагирала по същия начин. Това, което си написала, е възмутително, но не позволявай такива случки да те пречупят. Няма да коментирам повече, само ще надникна кой е твоя "късмет".

    ОтговорИзтриване
  3. Аз няма да се обявявам "за" или "против" съм, защото получих прекрасна изненада и изпратих своята, подготвена с много обич за моето късметче, НО тя все още не е получила препоръчаното писмо...
    Картичката, която изпратих е публикувана преди това. Е, постарах се да има и нещо друго в плика, за да зарадвам момичето.
    Както вече казах няма да оставя някакви си пощи да ни развалят празника! Не се оставяй и ти! А за себе си реших - ще изчакам още няколко дни и ще изпратя нова изненада.
    Опитай се да не приемаш нещата толкова драматично, знам че е трудно, но е съвсем възможно!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Делянке! Прочетох с внимание поста ти и се размислих. Съжалявам, че си останала разочарована, но поне си изля душата, а пък всички ние се поучихме от думите ти. Трябва да се уважаваме и когато поемем ангажимент към някого, да го спазваме иначе се губи смисъла на идеята.
    Аз също съм малко разочарована, но само от една страна. Направих нова и специална картичка, изпратих я съвсем навреме, даже не я снимах, като се надявах получателката да го направи и да я покаже в блога си. Няколко пъти на ден отварям този блог и ... нищо. Сега като прочетох коментарите се замислих, че е възможно и моята картичка все още да не е доставена от нашите Пощи, което ще бъде много жалко.
    От друга страна аз получих прекрасна картичка, и не само, а и материали за децата от моя клуб. Има и прекрасни хора и затова не трябва да губим вяра. Не се отказвай от обществените изяви, ние все още се учим и затова е нужно да изказваме мнение, както го направи ти, за да не се получават такива неприятни моменти следващия път.
    Желая ти късмет!

    ОтговорИзтриване
  5. Делянка, съжалявам, че ти се е случило това и се надявам, че поне след като си го споделила ти е олекнало.. Съгласна съм с всичко, което си казала, но пък мисля, че не всеки си дава сметка как може да изглеждат тези неща в чуждите очи.

    Ние като жени сме нетърпеливи, не можем да чакаме и постоянно имаме нужда да бъдем похвалени, което обяснява, предварителното публикуване в блога и участието в предизвикателството.
    Друг е въпроса, че нагаждането към дадено предизвикателство може би омаловажава това, че картичката е специално за някого... или по-скоро в конкретния случай според мен.

    А това, че е нямало нищо написано според мен е просто заради незнание или неразбиране на идеята на размяната и въпреки, че е било неприятно за теб съм убедена, че съвсем не е било умишлено. Фани е права за това.

    Колкото до коментарите - мисля, че е време да му отпуснеш края и да не се задълбочаваш в това :) Знам, че за всеки творец, обратната връзка е важна, но коментарите далеч не са единствения начин за това. Да не говорим, че човек се изморява да пише такива...
    Като човек от екипа на Елшите и активен блогър - аз оставям средно по 50-60 коментара на седмица.. А под моите публикации рядко се кипрят повече от 5-6 коментара, но това отдавна не ме кара да се чувствам зле:)

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Всички коментари до тук са верни. И аз не искам да вземам страна или да упреквам някого, само ще изкажа моята гледна точка. Лично за мен участието в размяната на картички, беше първа. Веднага щом видях, че ще има подобно нещо ми се прииска да се включа, но не го направих на момента, защото тряваше да преценя дали ще мам достатъчно време да направя картичка за своето "късметче". Участието в подобни инициативи е доброволно - никой на сила не ни кара да да се включваме, човек се включва, ако има желание и време да изпълни условието. Очевидно хората, които имат желание са много, но в последствие осъзнават, че участието не приключва в записването в списъка за участие. За мен е немислимо да се включи някой, който след това не проявява интерес за адреса ти! И да - подкрепям , че това е не само размяна на картички, не е просто да изпратиш нещо на някой - трябва да го почувстваш, а посланието според мен е задължително. Без значение каква ще е картичката - семпла или грандиозна, със забележки по изработката или перфектна, тя трябва да носи свото послание към човека, за когото е предназначена! Картичката, която изпратих аз - направих специално за моето късметче, като се опитах да разбера какви цветове харесва и въпреки, че не успях да я изработя перфектно, не спестих да напиша своето пожелание послучай празника. Картичката, която получих аз - пристигна с леко закъснение (вчера), което не е болка за умиране, да трогна ме тъй като е много нежна и красива и е използвана техника, която аз не владея, но останах разочарована, като я отвори, защото нямаше послание. А в момента, в който получих плика, видях, че получателката е от моя град и можеше дори да се видим да ми я даде... Публикуването на картичките за мен не е от такова голямо значение, но пак е знак на уважение, към изпращача. Забавянето на публикациите за мен е разбираемо, тъй като и аз не успявам да публикувам веднага, чъпреки, че ми се иска, но по някога нямам физическата възможност. Картичката, която получих и която изпратих, ще видите вмоя блог, към края на тази седмица :)
    А ти Делянка, не се очайвай и отказвай, пожелавам ти следващия път да получиш най-красивата картичка, с най-прекрасното пожелание и тя да пристигне точно на време!
    П.П. Това е и причината да не се включа в твоето парти за рожденния ти ден - не, че нямаше да изпратя картичка, но щях да успея чак след празника ти.

    ОтговорИзтриване
  8. И аз бих искала да споделя малко мисли по темата, може би защото при коледната размяна на картички получих от теб прекрасна коледна картичка, придружена с прекрасни подаръчета, а освен това по повод рождения ти ден получих от теб прекрасно кенди, което така и не успях да снимам и покажа в блога си, тъй като съвпадна с влизането ми в родилния дом и раждането на сина ми;)
    Искам да споделя, че аз направих картичка спциално за моето късметче доста по-рано от 1-ви октомври и избързах със публикуването му, първо защото честно казано не прецених, че трябва да е изненада (за разлика от коледните картички) и второ дадох картичката на мъжа ми да я изпрати по пощата (тъй като с половинмесечно бебе все още не мога да разпределям времето си много рационално), а той няколко дни беше забравил за нея и на практика картичката ми закъсня с няколко дни, въпреки че много исках да зарадвам получателката точно за празника!
    С този дълъг коментар исках да кажа, че понякога хората имат една или друга причина да действат по определен начин и не винаги действията им отразяват намерението им! Така че не се отказвай от тези така прекрасни, според мен, инициативи да споделим даден празник между нас и не губи вяра в доброто у хората!

    ОтговорИзтриване
  9. Фани, проблемът не е в това някой да направи "специална картичка" за своето " късметче ", а във вниманието и жеста, като надпише вътре картичката, обърне се лично към теб с някакво пожелание.....Какъв е смисълът от съществуването изобщо на картичките - да зарадваш някого, който е далеч от теб, да му изпратиш своите мисли и чувства в два - три реда....
    Благодаря ти Миа, че ме разбра!
    Тече, не обвинявам пощите! Картичката щях да си я чакам сигурно и 1 месец без проблем.Проблемът е, че не е необходимо да се прави нещо, което ще е по задължение, просто защото другите го правят. Ако не се влага чувство и сърце, защо изобщо да си правиш труда, нали?
    Моргиана, благодаря ти че си усетила много правилно това което ме е провокирало да напиша тази публикация!
    Гери, благодаря за подкрепата, но един уважаващ себе си човек, който се смята за творческа личност не би допуснал, просто ей така да пусне някаква картичка по пощата.За мен това не е от незнание. Просто - отмини номер! А коментарите ги споменах за пример, ако някой се интересува да прочете твоята , все още оставила в мен дълбоки следи публикация за "неволите на една картичка" и също като теб, отдавна не се чувствам зле от това,че почти нямам такива.
    Катя, искрено съжалявам, че не съм аз единствената!Разочарованието ни е взаимно, за което наистина много съжалявам!Не знам, но мисля, че трябва да се помисли, как тези инициативи да не носят негативи на някои от нас! Благодаря ти за разбирането!

    ОтговорИзтриване
  10. Valchen, съгласна съм с теб, че човек има извинителни причини за да направи или не направи нещо, но аз никога не бих допуснала да пусна картичка без послание, каквото и да ми струва това!

    ОтговорИзтриване
  11. Съжалявам, че си останала разочарована от размяната, Делянка. Истината е, че и аз включих картичката за моето късметче в предизикателства, но изчаках първо да я получи преди да я публикувам.Направих я специално за нея. Всъщност до сега колкото пъти съм се включвала в размените винаги съм изчаквала да видя кое ми е късметчето и тогава започвам да правя картичката. Така имам възможност да науча нещо повече за притежателката, например кой е любимият й цвят. А ако не успя я правя както чувствам, че би й харесала. В случая с последната размяна използвах скеч от едно предизвикателство, но това ни най-малко не означава, че съм вложила в картичката по-малко старание и желание тя да стане красива за получателката.
    Обаче, не винаги можем да направим това, което ни се иска, по една или друга причина. (Понякога ми се е случвало за празник да подаря картичка, която е била готова много отдавна, защото не съм имала възможност да направя нова.)
    Разбирам, обаче разочарованието ти , че не е имало послание.

    ОтговорИзтриване
  12. Аз също съжалявам за разочарованието ти!Но моето мнение е че всичко идва от гледната ни точка!Картичката за моето късметче направих специално ,надписах и изпратих.Не съм я публикувала защото смятам ,че магията ще се развали както се е получило при теб.А и изборът за това трябва да е неин.Разочарованието ти идва от факта ,че си очаквала нещата да се случат както ти ги правиш!Но истината е ,че всички хора сме различни и съответно имаме различни гледни точки и поради тази причина понякога оставаме разочаровани! Трябва да нямаме много големи очаквания за да нямаме и големи разочарования!
    Надявам се да помислиш по въпроса и да не ни лишаваш от красотата която внасяш с твоите невероятни картички в междублоговото пространство !
    Както се казва защо всички да страдат заради един!
    Искрено те прегръщам и се надявам да размислиш!?

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Харесахте ли си нещичко?
Ще се радвам, ако споделите!
Hello and thank you that you're here :) Here is the place to say something for me and my blog,or just Hi :)
Thanks everyone :)